hledat
E-shop Online Offline Po-Pá: 06:30 - 15:30

Online Offline +420 724 844 471

Prodejna Online Offline Po-Pá: 08:00 - 17:00 So: 08:00 - 12:00

Online Offline +420 727 895 291

V nákupním košíku zatím žádný autodoplněk nemáte.
Zobrazit katalog

Specialista  na autodoplňky v  Ostravě

E-shop Online Offline Po-Pá: 06:30 - 15:30

Online Offline +420 724 844 471

Prodejna Online Offline Po-Pá: 08:00 - 17:00 So: 08:00 - 12:00

Online Offline +420 727 895 291

Válka pod kapotou - boj proti kunám a hlodavcům


 

KUNA jako šikovná ničitelka 

Je malé, hezké, chlupaté, pomstychtivé a POZOR, velmi chráněné zvířátko, které nám dokáže způsobit mnoho trápení. Jelikož se tato potvůrka dokáže protáhnout i několikacentimetrovou skulinkou, jsou s ní veliké problémy nejen v domácnosti a na zahradě, ale především pod kapotou našeho vozidla. Především v chladnějších měsících je kuna pod kapotu přitahována zůstatkovým teplem, které sálá z motoru a řekněme si popravdě, kdo by se v chladných dnech nerad zahříval? Kdyby šlo ale pouze o zahřívání. Kuna, pokud si zrovna pod kapotu nepřinesla kousek zdechliny, si také ráda pochutnává na odhlučnění kapoty, obložení, hadičkách a elektroinstalaci a způsobuje tím nemalé škody, které se mohou s cenou oprav vyšplhat až do desetitisíců. 

Samozřejmě je boj nejsnadnější s uskladněním auta v dobře uravřené garáži, kam se kuna nedostane. Takový luxus si ale nemůže dovolit zcela každý a tak je třeba vytáhnout jiné triky z rukávu se kterými Vám v tomto článku rádi pomůžeme.
 

V plné výzbroji proti KUNĚ

Jak jsme si již zmínili výše, kuna je velmi chráněný tvor a proto na přímou likvidaci formou jedů, nástrah, nebo dokonce střílením, rovnou zapomeňte. Budete se muse obořit trpělivostí a jinými, zcela pasivně agresivními prostředky a doufat, že zrovna ta Vaše KUNA, není hluchá, slepá a bez čichu.
 

Prostředky proti kunám podle kategorií:

  • elektronické akustické a ultrazvukové plašičky
  • spreje proti kunám
  • závěsné a aromatické tabulky
  • drátěné koberce a ochrany kabelů

     

1) ELEKTRONICKÉ plašičky

AKUSTICKÉ a ULTRAZVUKOVÉ plašičky

Vysokofrekvenční ultrazvukové odpuzovače kun a hlodavců vysílají ultrazvukové signály pro lidské ucho neslyšitelné, které jsou pro kuny a hlodavce velmi nepříjemné a zaplaší je. Odpuzovač - plašič působí především na kuny, lasičky a drobné hlodavce. Chrání tak kabely a zejména plastové součásti umístěné v motorovém prostoru automobilu před zničením.

Plašičky s připojením na autobaterii:

Instaluje se do motorového prostoru nebo do vstupního otvoru ve vozidle připojením přímo na autobaterii. Je třeba mít na zřeteli, aby ve směru vysílání bylo co nejvíc volného prostoru a aby ultrazvukovým signálem byla pokryta co největší plocha v motorovém prostoru. Ultrazvuk se šíří přímočaře jako světlo, to znamená, že za všemi překážkami nebudou tóny aktivní. V zemích EU je zásadně požadované, aby přístroje na plašení kun byly instalované tak, aby se mohly zapnout jen při vypnutí motoru automobilu, nikdy za běhu motoru.

Plašičky na AA baterie:

Vhodné jak do osobních automobilů a karavanů, tak pro použití v domácnosti, garáži nebo stodole. Díky napájení pomocí 2 x 1,5 V AA baterií, které jsou součástí balení,  není potřeba přístupu ke stálému napájení.

Plašičky s vysokonapěťovými plochami:

Toto zařízení vysílá ultrazvukový signál a navíc obsahuje vysokonapěťové destičky, které jsou kondenzátorem nabité na 300 - 400 voltů. Tyto vysokonapěťové destičky se instalují pod kapotu do motorového prostoru a na místa, kde jsou vodní a vzduchové hadice, startovací kabely a podobně. Při dotyku s plochou, dostane zvíře elektrický šok, který ho okamžitě zaplaší. Vysokonapěťová destička se automaticky znovu nabije. Plašiče mají extrémně nízkou spotřebu energie, při poklesu napětí baterie pod 11,5 V se zařízení automaticky vypne (aby se při delší odstávce vozidla baterie nevybila).

Všechny elektronické plašiče zvěře naleznete ZDE
 

2) SPREJE proti kunám

Spreje na ochranu kabeláže vytvářejí lehce lepkavý nános, který poskytuje ochranu proti přehryzání důležitých částí automobilu hlodavci. Jedná se zejména o elektrická vedení, kabely zapalování, hadice brzdového a chladicího systému, klínové řemeny, manžety a pryžová těsnění a systémy pérování. Vzhledem k jedinečnému, lepkavému, ochrannému filmu se kuny vyhnou ošetřeným povrchům. Chrání rovněž při dlouhotrvajících deštích.

3) ZÁVĚSNÉ AROMATICKÉ tabulky a další PŘÍSLUŠENSTVÍ

Závěsné a aromatické tabulky jsou vysoce efektivní a jednoduché na použití, jejich vůně je ekologická a kuny z ní cítí nebezpečí. Tabulka slouží jako prevence proti rozkousání dílů v motorovém prostoru. Udávaná životnost je 5-6 měsíců. Sáček s aromatickou tabulkou stačí pouze vložit do volného místa v motorovém prostoru, mimo horké plochy.


Jako další alternativou je v nabídce také koberec proti kunám pod motorový prostor automobilu. Kuny mají velmi citlivé packy, proto se vyhnou běhání přes tuto speciální síť, není v jejich povaze přes tuto struktůru povrchu se pohybovat. Jednoduše ji položíte na zem a automobilem na ní najedete.

Pro větší jistotu můžete použít také plastové návleky na hadice v motoru, které slouží jako ochrana proti prokousání kabelů v autě. Jedná se o velmi pevnou a ohebnou trubici, která chrání před poškozením kunami, lasičkami, hlodavci apod.

Všechny chemické i mechanické ochrany proti kunám naleznete ZDE
 

 


NÁŠ TIP: Pro maximální účinnost doporučujeme skloubení dvou typů ochrany proti kunám, např. spreje a elektronické plašičky.