hledat
E-shop Online Offline Po-Pá: 06:30 - 15:30

Online Offline +420 724 844 471

Prodejna Online Offline Po-Pá: 08:00 - 17:00 So: 08:00 - 12:00

Online Offline +420 727 895 291

V nákupním košíku zatím žádný autodoplněk nemáte.
Zobrazit katalog

Specialista  na autodoplňky v  Ostravě

E-shop Online Offline Po-Pá: 06:30 - 15:30

Online Offline +420 724 844 471

Prodejna Online Offline Po-Pá: 08:00 - 17:00 So: 08:00 - 12:00

Online Offline +420 727 895 291

S majákem na cestách, jak být dostatečně vidět


VÝSTRAŽNÝ MAJÁK

Je světelné zařízení upozorňující světelnými signály na pracovní silniční stroje, nadměrné náklady, doprovodná vozidla (oranžové) a vozidla záchranných a bezpečnostních složek (modré). Spojením více majáků vznikají majákové rampy. Tyto majáky dělíme podle technického řešení na tři základní typy:

  • Majáky s Rotačním systémem
  • Majáky se Zábleskovým systémem
  • Majáky s LED systémem

V široké nabídce majáků nalezneme mnoho způsobů ukotvení jako jsou například magnetické úchopy s přísavkou a montáže na pevno a na tyč. Je potřeba dbát na správné používání majáků, které si na své vozidlo nemůže nainstalovat každý. Vše potřebné si přiblížíme a popíšeme v následujícím článku.
 


ROTAČNÍ systém

Obsahuje elektromotor, který otáčí dutým zrcátkem kolem halogenové žárovky. Jedná se o pomalé přerušované světlo doprovázené drobným hlukem motorku. Tetnto typ majáků je již zastaralý a nejméně prodávaný, jelikož ho zastoupily výkonné majáky s LED diodami a velmi nízkou spotřebou energie.

Výhody a Nevýhody

 

 


ZÁBLESKOVÝ systém

Jde o signální svítidla s barevným krytem vyyužívající převážně xenonovové výbojky, která bliká jednou nebo dvou-zábleskem. Díky rychlému a pronikavému světlu se používají především pro nebezpečné provozy, kde je třeba rychle upozornit na nebezpečí.

Výhody a Nevýhody 

 

 


LED systém

Tento systém využívá vysoce svítivé LED diody. Jde o nejprodávanější a nejvyužívanejší majáky na trhu. Díky své výkonné svítivosti a minimálnímu odběru energie jsou mezi zákazníky velmi žádaným zbožím. Některé LED majáky jsou opatřeny tlačítkem pro zapnutí/vypnutí a pro výběr režimu blikání.

Výhody a Nevýhody 

 

 


AKUMULÁTOROVÉ LED majáky

Obrovskou výhodou akumulátorových majáků je samozřejmě absence kabelu, který by mohl překážet ve vozidle. Maják je opatřen integrovanou nabíjecí baterií se světelným indikátorem a životností okolo 5 - 9 hodin, v závislosti na zvoleném modelu. Světelným výkonem se neliší od jiných LED majáků a je vybaven 3 režimy záblesku (krouživý, blikání a rychlé dvojité blikání), které se mění přidržením spínače. 


 


TYPY UCHYCENÍ

Mezi základní nejpoužívanější typy uchycení patří magnetické majáky s přísavkou, další typy se provádí montáží na pevno, nebo na speciální tyč. Podle české legislativy by se magnetické majáky měly využívat v případě označení stojících vozidel, vozidla v provozu by měla mít majáky přimontované napevno v nejvyšším bodě a dobře viditelné ze všech stran.



MAGNETICKÉ majáky

Jak již bylo řečeno výše magnetické majáky jsou určeny zejména k označení stojícího vozidla! Při použití za jízdy může dojít vlivem vysoké rychlosti (počasí, větru, nebo nečistot na vozidle) k pádu majáku a tím ohrozit řidiče jedoucí v závěsu, nebo způsobit škody na majetku. Výrobce ani prodejce nenese žádnou zodpovědnost za magnetický maják používanoý za jízdy.

 

 



S PEVNOU montáží a montáží na TYČ

Majáky s pevnou montáží a montáží na speciální tyče doporučujeme využívat u vozidel, která jsou při činnosti majáku v pohybu, zamezí se tím nechtěné uvolnění majáku ze střechy vozidla a poškození majetku. 

 



JAK a KDY je možné majáky POUŽÍVAT

 

V případě koupě výstražného majáku je důležité si nejprve uvědomit, k čemu se bude maják využívat. Pokud hodláte maják vozit v osobním vozidle a pouze občasně využívat při označení nepojízdného vozidla (například při poruše, nebo práci u silnice) stačí magnetické majáky z levnějších řad. Pokud jste firma a maják využíváte na denní bázi, je třeba volit spíše LED majáky s vyšší cenou a montováním na pevno, za které se vyplatí si připlatit z důvodu nízké spotřeby energie, dlouhé životnosti a minimálním nárokům na údržbu. Majáky vyšších řad jsou vyráběny z odolnějších a pevnějších materiálů. Většina nabízených majáků má příslušnou homologaci a tak je vhodna pro použití na pozemních komunikacích. Pokud budete maják používat na vozidle nepřetržitě, je třeba jej zapsat do TP. 


MODRÉ MAJÁKY

Jsou využívány při plnění úkolů souvisejících s výkonem služby, nebo při zásahu. Se spuštěným modrým majákem má vozidlo přednost před ostatními vozidly a nemusí dodržovat mnoho dopravních předpisů. Modré signální světlo spolu se zásahovou houkačkou smí být použito jen tehdy, když se maximálně spěchá kvůli záchraně lidských životů nebo z důvodu odvrácení těžkých úrazů, k odvrácení rizika pro veřejnou bezpečnost nebo pořádku, k pronásledování osob na útěku nebo k zachování významných věcných hodnot. Modré signální světlo smí být použito jen vozidly k tomu vybavenými a jen pro výstrahu v místě s úrazy nebo jiných míst zásahu, v případě zásahových jízd nebo při doprovázení vozidel.

KDO MŮŽE používat MODRÝ MAJÁK?
Policie ČR, městská policie, civilní obrana, vězeňská služba, celní správa, vojenská policie, hradní stráž, záchranná služba, doprava nemocných a rodiček, hasiči, poruchy plynu, energetické závody, dopravní podnik, státní plavební správa, politické špičky

 

ORANŽOVÉ MAJÁKY

Oranžové signální světlo upozorňuje na rizika. Může se používat jako samostatně stojící nebo na vozidlech. Použití na vozidlech je povolené jen v případě, kdy se upozorňuje na pracoviště nebo místa úrazů, na nezvykle pomalu jedoucí auta, nebo na vozidla s nezvyklou šířkou, nebo délkou a nezvykle širokým či dlouhým nákladem. Se spuštěným oranžovým majákem nemusí při pracovní činnosti dodržovat některé předpisy.

KDO MŮŽE používat ORANŽOVÝ MAJÁK?

Vozidla, která slouží ke stavbě, údržbě nebo čištění silnic, nebo zařízení v silničním prostoru nebo odvozu odpadu. Vozidla, která jsou svou konstrukcí a zařízením vhodná a dle technického průkazu uznána jako vozidla pro pomoc na silnici v případě poruchy. Vozidla s nezvyklou šířkou nebo délkou nebo s nezvykle širokým nebo dlouhým nákladem. Doprovodná vozidla pro těžký nebo velkoprostorový náklad. Ostatní doprovodná vozidla smí být vybavena odnímatelnými výstražnými majáky.

 


Všechny povolené automobily, které mohou mít ze zákona nainstalovány majáky naleznete ZDE ve vyhlášce č. 341 v sekci Technické požadavky na konstrukci a stav výbavy (odstavec E)


Kompletní nabídku majáků naleznete na našem e-shopu ZDE