hledat
E-shop Online Offline Po-Pá: 06:30 - 15:30

Online Offline +420 724 844 471

Prodejna Online Offline Po-Pá: 08:00 - 17:00 So: 08:00 - 12:00

Online Offline +420 727 895 291

V nákupním košíku zatím žádný autodoplněk nemáte.
Zobrazit katalog

Specialista  na autodoplňky v  Ostravě

E-shop Online Offline Po-Pá: 06:30 - 15:30

Online Offline +420 724 844 471

Prodejna Online Offline Po-Pá: 08:00 - 17:00 So: 08:00 - 12:00

Online Offline +420 727 895 291

Ochranné lišty na horní hranu zadního nárazníku

POD JAKÝMI NÁZVY LIŠTY HLEDAT, jak se jim správně říká?

Lišty na ochranu horní hrany zadního nárazníku můžeme na internetu najít pod různými výrazy a názvy. Každý výrobce a prodejce je nazývá jinak, proto vyjmenujeme ty nejčastější. 

  • lišta na ochranu horní hrany nárazníku
  • ochranná lišta nákladové hrany kufru
  • lišta prahu zadního nárazníku
  • ochranná lišta hrany kufru
  • kryt prahu pátých dveří
  • kryt hrany nárazníku
  • ochranný panel zadního nárazníku

 

JAKÉ MATERIÁLY VÝROBCI POUŽÍVAJÍ, z čeho lišty vyrábějí?

Vývoj tohoto doplňku jde neustále dopředu a s ním i použité materiály. Dříve jsme si o karbonových krytech mohli jen zdát, dnes jsou běžnou realitou. Ve stručnosti Vám vyjmenujeme nejpouživanější materiály, o výhodách a nevýhodách se pobavíme později.

  • plastové z ABS plastu
  • nerezové v různých barevných provedeních
  • hliníkové
  • karbonové
  • kombinované - nerezové s pryskyřicovými prvky, které plní úlohu designu a ochrany

 

CO JE KROMĚ MATERIÁLU HLAVNÍM KLÍČOVÝM PRVKEM LIŠT

Před zakoupením lišty zvažte, jestli chcete nebo nechcete chránit náběhovou hranu. V nabídce jsou 2 typy lišt, jedna z nich je rovná a chrání pouze plochu horní hrany nárazníku a pak lišty zahnuté, které chrání jak plochu, tak velmi vytíženou hranu. 


JAKÉ OCHRANNÉ KRYTY naleznete v nabídce

1. PLASTOVÉ KRYTY zadního nárazníku

Plastové kryty se vyrábějí ve strukturovaném (viz. obrázek) nebo hladkém provedení. Ty strukturované patří mezi nejlevnější, jejich cena se pohybuje okolo 500 Kč. Ty hladké výrobci nabízejí v černém klavírlaku tzv. BLACK GLOSSY nebo stříbrné. Tady se cena pomalu přibližuje nerezovým, ale pořád jsou levnější. Pro zákazníky, kteří nechtějí příliš investovat je plastový ideální volba. 

Výhody plastového krytu:

  • nízké pořizovací náklady
  • na plastovém krytu nejdou tolik vidět drobné škrábance
  • na plastový kryt lze použít přípravky na plasty, které oživí povrch (to ale neplatí v případě hladkých krytů)
  • hladké kryty v černém lesku BLACK GLOSSY lze snadno navázat na BLACK PAKET, který bývá příplatkovou výbavou

 

Nevýhody plastového krytu:

  • porovité nevynikají atraktivním designem, působí obyčejněji, je to však otázkou vkusu a pro mnohé zákazníky může být kryt dostačující
  • působení UV záření, bohužel každý plast bledne, avšak pokud se pravidelně používají přípravky na plasty, dokáže být kryt dlouho pěkný

 


2. NEREZOVÉ KRYTY zadního nárazníku AVISA

Tyto nerezové kryty vyrábí společnost Avisa v různých barevných provedeních a designech žebrování. 

Ty hlavní barevné odstíny jsou:

MIRROR STEEL, povrch je čistě chromovaný

BRUSHED STEEL, povrch vypadá jako mírně broušený

BLACK STEEL, černý povrch v designu broušeného hliníku

Tyto lišty jsou velmi oblíbené, protože jsou velmi pěkně továrně zpracovány a vypadají jako originální doplněk již z prvovýroby. Tovární zpracování je na vysoké úrovni díky pokročilým technologiím, které firma používá ať už jsou to programy nebo stroje. Lišty zakrývají i náběhovou hranu nárazníku, která hodně trpí. Oboustrannou pásku Avisa používá od společnosti 3M, která je zárukou kvality. Tyto lišty jsou našim favoritem a ve většině případech je našim zákazníkům doporučujeme.  


2. KARBONOVÉ KRYTY zadního nárazníku AVISA

Kryt na ochranu horní hrany nárazníku je vyroben z originálních karbonových vláken, nejedná se o imitaci karbonu. V tomto případě asi nikomu nepůjde o hmotnost jako je to např. u bicyklů, ale tento produkt vyniká svou originalitou. Tento produkt je určen pro náročnou klientelu, která chce pro svůj vůz něco vyjimečného. Všechny modely těchto krytů jsou opatřeny originální oboustrannou páskou 3M.


3. KARBONOVÉ KRYTY kombinované s nerezem AVISA

Kryt na ochranu horní hrany nárazníku je vyroben z originálních karbonových vláken, které jsou vsazeny do nerezové konstrukce, nejedná se o imitaci karbonu. Zde se výrobce Avisa opět zaměřuje na vyjímečný design, který je tvořen nerezem a pravým karbonem. V případě těchto lišt máte na výběr z několika barev, jak karbonu, tak nerezové oceli. Tento produkt je určen pro náročnou klientelu, která chce pro svůj vůz něco vyjiměčného. Všechny modely těchto krytů jsou opatřeny originální oboustrannou páskou 3M.


4. NEREZOVÉ KRYTY zadního nárazníku ALU FROST 30- / 25-

ALU FROST je naše další společnost, kterou zastupujeme. Tato společnost vyplňuje další designové mezery v tomto segmentu a přichází s odlišným typem. Tyto lišty začínající kódem 25- a 30- a vyznačují se tím, že jsou konstruovány ze dvou nerezových kusů, které jsou do sebe zakomponovány.

Černá lišta (začíná kódem 30-) je vyrobena z nerezu a potažena 3D karbonovou fólií. Na první pohled velmi atraktivní moderní produkt. Karbonová fólie je velmi dobře nalepena, konce jsou pěkně zakončeny a celkově působí výrobek velmi dobře. Žádný jiný výrobce nepoužívá karbonovou folii nalepenou na pořádné nerezové liště, ideální pro ty, kteří karbonovou folii mají nalepenou na střeše nebo kapotě. 

Čistá nerezová lišta (začíná kódem 25-) je v BRUSH provedení. Povrch neodráží předměty jako chrom, ale lišta je zmatněna, pouze výfrezy jsou chromovány (odráží předměty jako zrcadlo). 


4. NEREZOVÉ KRYTY zadního nárazníku ALU FROST 40-

Tento model krytu začínající kódem 40- je vyroben z jednoho nerezového kusu a je polepen pryskyřicovými polepy, které plní funkci designu a ochrany. Nemusíte mít strach, že by tyto samolepky měly tendenci se odlepovat. Pryskyřicová nálepka má velmi dobré vlastnosti a je velmi odolná, ať už mechanicky, tak i proti UV záření. Plocha z nerezi je leštěná, odráží předměty jako zrcadlo (není ale jako klasický chrom). 


5. NEREZOVÉ KRYTY zadního nárazníku ALU FROST 07-

Tato lišta začínající kódem 07- je vyrobena z nerezu a polepená karbonovou fólií. Tato lišta je rovná, tudíž nekryje nákladovou hranu, ale pouze plochu. 3D karbon je matný, pouze dekorativní slzy jsou chromované. 3D karbonová folie je velmi dobře nalepena, nemá žádné otřepené konce apod. 


6. NEREZOVÉ KRYTY zadního nárazníku ALU FROST 10-

Tento model krytu začínající kódem 10- je vyroben z jednoho nerezového kusu a je polepen pryskyřicovými polepy (jako model 40-), které plní funkci designu a ochrany. Nemusíte mít strach, že by tyto samolepky měly tendenci se odlepovat. Pryskyřicová nálepka má velmi dobré vlastnosti a je velmi odolná, ať už mechanicky, tak i proti UV záření. Plocha z nerezi je leštěná, odráží předměty jako zrcadlo (není ale jako klasický chrom). Tato lišta je rovná, tudíž nekryje nákladovou hranu, ale pouze plochu.

7. NEREZOVÉ KRYTY zadního nárazníku ALU FROST 39-

Nerezový kryt v matném odstínu začínající kódem 39- je vyroben z jednoho kusu. Tento model je rovný, nekryje nákladovou hranu, ale pouze plochu. Dekorativní slzy na výrobku jsou prolisy a dodávají liště na atraktivitě z hlediska designu. 


MONTÁŽ KRYTU NÁRAZNÍKU, jak dodržet správný pracovní postup

Správný pracovní postup zajistí dlouhou životnost krytu a pěkný vzhled na autě. Několikrát jsme se setkali s tím, že zákazníci začli kryt lepit bez přípravy před prodejnou. Špatná příprava se nemusí vyplatit. Pojďme si tedy popsat, jak kryt nalepit, abychom měli jistotu životnosti a vzhledu.

V první řadě je nutné mít teplotní podmínky, které by se měly pohybovat okolo 20°C.

1. Před tím, než kryt začneme lepit si ověříme kompatibilitu s nárazníkem. Kryt přiložíme na sucho a ujistíme se, že je pro daný vůz a perfektně sedí.

2. Papírovou páskou nebo fixem si označíme okraje, abychom lištu lepili přesně na střed.

3. Povrch nárazníku důkladně odmastíme technickým líhem nebo benzínem. Např. společnost Avisa přikládá odmašťovací ubrousky. 

4. Všechny kryty jsou opatřeny oboustrannou lepící páskou. Ta pokud je mírně nahřátá získává perfektní lepící vlastnosti. Proto doporučujeme jak povrch nárazníku, tak lepící pásku na krytu mírně nahřát (můžete použít fén nebo horkovzdušnou pistoli).

5. Poté kryt přiložíme na nárazník a opatrně přitlačíme, aby se lepící páska všude chytla.

6. Není to podmínkou, ale doporučujeme ihned po nalepení lištu zajistit papírovou lepící páskou. Ta zaručí, že se lišta neodlepí. Po 24 hodinách pásku opatrně sundáte.  

K montáži lišty si můžete dodatečně pořídit papírovou pásku, technický líhoboustrannou lepící pásku. Do tohoto seznamu jsme přidali i tenkou oboustrannou pásku, která se může hodit na dodatečné podlepení. 


DEMONTÁŽ KRYTU NÁRAZNÍKU, jak dodržet správný pracovní postup

Pokud chcete kryt demontovat, odkážeme Vás na stránky společnosti Avisa ZDE, nebo se můžete podívat na fotografie, kde je demontáž znázorněna. 


Kryty prahy kufru můžete zakoupit na eshopu viz. níže

Přesné kryty na horní hranu nárazníku pro zahraniční vozy naleznete ZDE.  Kryty pro vozy Škoda hledejte v kategorii Škoda / EXTERIÉR.