hledat
E-shop Online Offline Po-Pá: 06:30 - 15:30

Online Offline +420 724 844 471

Prodejna Online Offline Po-Pá: 08:00 - 17:00 So: 08:00 - 12:00

Online Offline +420 727 895 291

V nákupním košíku zatím žádný autodoplněk nemáte.
Zobrazit katalog

Specialista  na autodoplňky v  Ostravě

E-shop Online Offline Po-Pá: 06:30 - 15:30

Online Offline +420 724 844 471

Prodejna Online Offline Po-Pá: 08:00 - 17:00 So: 08:00 - 12:00

Online Offline +420 727 895 291

Jak vybrat ideální autožárovku pro vaše auto

Žárovka je jedním z bezpečnostních prvků, která se stala v automobilovém průmyslu fenoménem. S každým novým modelem, který je uveden na trh přichází spoustu novinek a to ne jenom v designu světlometů, které se neustále zužují, ale také ve zdroji osvitu. Nejpouživanější žárovky jsou stále ty klasické halogenové. Jejich nástupcem byl xenon, který svítivost a všechny parametry včetně životnosti překonal. A nyní, nyní přišly na řadu LED technologie a automatické přizpůsobování na cestě tzv. světelné kužely. 

JAKOU ŽÁROVKU vlastně koupit, jaké má mít označení?

Před zakoupením žárovky musíte znát jeho typ. Nejdůležitější údaj je patice. Pokud potřebujete žárovku do hlavního světlometu, nejpouživanější jsou H7, H4 a H1. Méně se vyskytujou H3, H8, H9, H10, H11, H11B, H13, H15, H16, HB1, HB3, HB4, HB5, HiR2 .... Pokud je to např. parkovací žárovka označení může být T10 W5W nebo Ba9S. Do zadních lamp jsou nejpouživanější patice BA15S, BAU15S, BAY15D, BAZ15D ... V interiéru se nejčastěji používají sufitové nebo T10 W5W jako u parkovacích světel.

Pokud nevíte jaký typ auto žárovky koupit, tak jsou zde tyto možnosti, jak to zjistit:

1. Ideálně vytáhnout tu špatnou a podívat se na označení

2. Použít manuál k automobilu, kde tyto údaje naleznete

3. Použít konfigurátor např. od firmy Philips nebo Osram

 

TYP ŽÁROVKY už znám, ale jakou koupit, když je jich tolik?

Dříve to bylo jednoduché, byla žárovka H4 a nebylo potřeba nějak laborovat co koupit. Trh se ale neustále rozrůstá a rozvíjí a někdy můžeme být zmatení z názvů a parametrů.

ZDE přiblížime základní body, které mohou napomoci s výběrem:

1. Nyní už vím, že chci např. žárovku H7, jak dál?

2. Je důležité vědět, co od takové žárovky očekáváte. Každý má jiné nároky a každý využívá svůj automobil pro jiné účely. Dáme Vám tipy, abychom vám to usnadnili.

  • chci žárovku, která bude mít lepší svítivost než ta běžná
  • chci žárovku, která mi dlouho vydrží, protože výměna je složitá a časově náročná
  • chci žárovku, která bude mít styl, chci ať má bílé světlo, žluté světlo není moderní a ubírá autu na atraktivitě
  • chci žárovku, která nebude drahá, ale světelný výkon mi bude dostačovat

3. Teď už znám patici a označení a vím, co by má nová žárovka mohla splňovat. Tak jdeme dál na názvy jako Night Breaker, Cool Blue Intense, White Vision apod. Ale ještě v krátkosti kelviny a lumeny. 

KELVINY A LUMENY

Dnes se vás obchodník může zeptat, jako teplotu má mít žárovka, chcete spiš teplejší světlo, nebo studenější? Obecně platí pravidlo, že čím méně kelvinů, tím je světlo žlutější a čím víc, tak je bělejší a poté modřejší. U běžných žarovek se pohybujeme okolo 3200 - 5000 kelvinů. Nepleťte si více kelvinů se rovná více světla, jde zde čistě o teplotu barvy. 3200 kelvinů si lépe poradí z mlhou a mokrou vozovkou, bělejší světlo např. 4200K je zase lepší za sucha. 

Lumen je jednotkou světelného toku. Udává nám celkové množství světla, které zdroj světla vyzařuje. Typický světelný tok u běžné 100W žárovky je přibližně 1500 lm, v porovnání u svíčky je to pouze kolem 13 lm.

 

NÁZVY TYPŮ ŽÁROVEK a jejich obchodní prodejní názvy

V obchodech a eshopech je široký výběr značek a druhů. Ceny se velmi liší a čemu, nebo komu vlastně věřit? Dáme Vám nějaké tipy na osvědčené značky a modely žárovek.

Nejrozšířenější značky na trhu jsou Osram, Philips, Tungsram, GE a další .... tyto jsou nejprodávanější

OSRAM

ORIGINAL: tento model žárovky se nazývá originál, protože ho automobilky používají již při prvovýrobě, což už to svědčí, že je to dobrá žárovka. Má běžné parametry, ale svítí opravdu velmi dobře. Je to díky dobré ceně nejoblíbenější žárovka. 

NIGHT BREAKER: tento model žárovky se zaměřuje na lepší svítivost. Osram tuto žárovku neustále vyvíjí a zvyšuje její svítivost. Dříve se prodávala jako Night Breaker, pak Night Breaker Unlimited 110%, pak Night Breaker Laser 130% a momentálně Night Breaker Laser NEXT GENERATION 150%. Tato žárovka se stala již uznávanou klasikou. 150% znamená, více světla na vozovce ve srovnání se standardními žárovkami, mají o 20% bělejší světlo. Životnost je však nižší, ale to je u těchto žárovek běžné. Tato žárovka je ideální pro toho, kdo v noci špatně vidí a potřebuje více světelného výkonu na cestování. 

COOL BLUE INTENSE: již z názvu je patrné, že světlo bude mít modrý nádech, lépe řečeno bílý nádech, protože i přesto, že název obsahuje slovíčko BLUE, žárovka svítí do bíla. Tento typ žárovek má větší kelviny, běžně se pohybují okolo 4200 K. Tato autožárovka rovněž poskytuje vysoce kontrastní světlo podobné dennímu světlu, a proto je příjemnější pro oči než světlo ze standardních žárovek. Tento model je vhodný pro řidiče, kteří chtějí bělejší modernější světlo. 

ULTRA LIFE: žárovky mají až čtyřikrát delší životnost ve srovnání se standardními žárovkami a provozní životnost až 100,000 km (s průměrnou roční najetou vzdáleností 14,259 km a zapnutými světly na 60 %). Tyto žárovky jsou ideální pro řidiče, kteří nechtějí často měnit žárovky, nebo je výměna na autě natolik složitá, že je lepší ji dělat po hodně ujetých kilometrech. 

PHILIPS

PREMIUM: cenově dostupná žárovka s 30% světla navíc oproti běžné žárovce. Ideální pro zákazníky, kteří chtějí jistotu v kvalitě a žárovku, která svítí o něco více než ta obyčejná a není tak drahá.

X-TREME VISION: nejprodávanější žárovky od Philipsu, které nabídnou vše co náročný klient vyžaduje. Vylepšená svítivost, o 130% jasnější světlo, o 20% bělejší světlo, dobrá životnost, patentovaná technologie Gradient Coating™ která světlo projasňuje a chromovaný vrchlík. V době, kdy jsme psali tento článek se na oficiálních stránkách Philipsu objevila vylepšená verze se 150% jasnějšího světla, tak uvidíme, co nám tato nová verze přinese. 

RACING VISION GT200: tato žárovka přišla na trh koncem roku 2020. Je to další technologický krok, kterému společnost Philips věnovala veškeré zkušenosti. O 200% jasnější světlo, výrazný paprsek, který svítí až o 80 metrů dál, než běžná standardní žárovka, 1500 lumenů, poskytuje mimořádně jasnou viditelnost na úrovni žárovky pro rallye ve formátu. U této žárovky je však nižší životnost, výrobce udává něco okolo 250 hodin. 

WHITE VISION: přímý konkurent žárovky Cool Blue Intense od Osramu. Mají 60% světla navíc, výrobce udává 3700 kelvinů, u Cool Blue Intense 4200 kelvinů. Výhodou je, že u této sady jsou 2 ks parkovacích žárovek W5W White Vision.

VISION PLUS: zlatá střední cesta jak výkonem, tak cenou. O 60% více světla na cestě, světelný tok prodloužen o 20%.

COLOR VISION: nejstylovější auto žárovky od Philipsu v edicích BLUE, GREEN, PURPLE, YELLOW. Tyto žárovky jsou nabízeny za účelem, že barva na žárovce se bude odrážet do světlometu a tím bude tvořit barevný efekt. Vybrat si můžete modrou, zelenou, fialovou nebo žlutou barvu. Aby barva ve světlometu vynikla, nemůže být instalována do čočky. Autožárovky ColorVision splňují veškerou evropskou legislativu. Mají o 60% silnější světlo, které zvýší vaši viditelnost o 25 metrů ve srovnáním se standardními typy.

ŽÁROVKY S VELKÝM VÝKONEM, ale bez homologace

V naší nabídce také narazíte na nehomologované žárovky, které se vyznačují větším odběrem proudu. Standardní H7 žárovka má 55W, ty silnější mohou mít i 100W. Vyznačují se na první pohled většinou tím, že baňka žárovky je celá tmavě modrá. Výhoda těchto žárovek je jednoznačně výkon. Nevýhoda je větší teplota, která zahřívá světlomet, nemá homologaci a ve většině případech kratší životnost. V naší nabídce je 95% žárovek homologovaných a ty co nejsou, tak to uvádíme. 

SERVISNÍ KRABIČKY jako povinná součást výbavy

Když měníte žárovky ve voze za nové, ty staré můžete použít do servisní krabičky. Ta je součásti povinné výbavy a obsahuje také pojistky a menší žárovky do zadních lamp nebo směrových ukazatelů. Z vlastní zkušenosti můžeme říct, že se do servisních krabiček nedávají příliš kvalitní žárovky, proto z našeho pohledu slouží vyloženě na dojetí a výměnu za kvalitní. Pokud si ale připlatíte za servisní krabičku Osram, z kvality nemusíte mít obavy. Do této krabičky se dávají žárovky modelové řady ORIGINAL, o kterých jsme zde již psali. 

VYMĚNIL JSEM ŽÁROVKY ZA LEPŠÍ, ale efekt lepšího světla za tmy se nedostavil

Nová žárovka ve světlometu nemusí vždy zaručit lepší osvit pokud jsou světlomety zažloutlé. Novější světlomety jsou u 90% aut plastové a časem jsou poškrábané nebo zažloutlé. Naštěstí existuje řešení, které není příliš nákladné a světla se dají renovovat. Některé přípravky jsou pro rychlou aplikaci, která pomůže, ale výsledek není 100%. Renovační sady jsou na tom o poznání lépe, obsahují smírkové papíry, pasty a někdy i ochranný film, aby Vaše práce vydržela co nejdéle. Jedinou nevýhodou sad je čas, renovace může zabrat i 2 hodiny, věříme ale, že se to vyplatí.

RENOVAČNÍ SADY NA SVĚTLOMETY naleznete ZDE. 

LED A KLASICKÉ ŽÁROVKY do parkovacích světel tzv. parkovačky

S výměnou hlavních žárovek ve světlometu zákazníci řeší také nové parkovací žárovky. V tomto případě již nemusíme řešit světelný tok, lumeny a bezpečnost, ale design. Máme na výběr mezi LED žárovkami a klasickými vláknovými. LED žárovky jsou jistotou pokud chcete konkrétní barvu osvitu. Nejoblíbenější, řekl bych tak z 95% jsou čistě bílé s teplotou barvy 6000K. Nabídka LEDek je skutečně široká, pokusíme se uvést ty nejzajimavější parametry a rozdíly.

  • LED žárovky mohou svítít pouze dopředu, nebo po obvodu 360°, nebo v kombinaci dopředu a po obvodu, dokonce i nahoru a dolů, tzn. že žárovka je plochá.
  • LED žárovky se mohou lišit délkou, čím delší, tím víc LEDek, krátké zase využijete u atypických světlometů.
  • Některé žárovky mají součástí konstrukce chladič, LEDky se nezahřívají na takovou teplotu.
  • Asi nejdůležitější parametr je světelný zdroj, samotná LED. Technologie jdou stále kupředu a LED narůstají na výkonu. Klasické LEDky nahradily čipy, oblíbené jsou také COB LED.
  • Některé z modelů mohou mít na čelní straně rozptylovou lupu, tzv. čočku
  • Pro některé zákazníky může hrát roli barva žárovky. 

 

A jakou žárovku do parkovaček vlastně zvolit? LEDkovou nebo klasickou? Po dlouholetých zkušenostech víme, že LED žárovky nemají takovou výdrž jak by se mohlo zdát, je to ale velmi individuální. Rozhodujou najeté kilometry, zapínání vypínaní motoru, vlhkost, otřesy, změny napětí a další ... Jednoduše řečeno, LEDka zajistí styl a dokonalou barvu ke xenonu nebo bílým žárovkám, nevýhodou je, že není homologována, ale pokud je bílá, při kontrolách se to toleruje. Vláknová žárovka neudělá tolik parády, ale je to jistota na životnost a legislativu.