hledat
E-shop Online Offline Po-Pá: 06:30 - 15:30

Online Offline +420 724 844 471

Prodejna Online Offline Po-Pá: 08:00 - 17:00 So: 08:00 - 12:00

Online Offline +420 727 895 291

V nákupním košíku zatím žádný autodoplněk nemáte.
Zobrazit katalog

Specialista  na autodoplňky v  Ostravě

E-shop Online Offline Po-Pá: 06:30 - 15:30

Online Offline +420 724 844 471

Prodejna Online Offline Po-Pá: 08:00 - 17:00 So: 08:00 - 12:00

Online Offline +420 727 895 291

Jak nejlépe vybrat textilní koberce do auta?

Před tím, než začneme, tak si v krátkosti vysvětlíme, proč do automobilu zvolit právě textilní koberec.

Jsou tři typy uživatelů auta a tři pohledy na používání autokoberců. Řidiči, kteří mají rádi vzhled a komfort jsou příznivci textilních koberců, které využívají po celý rok. Jiní zase rádi koberce kombinují dle ročního období nebo počasí, tzn. že přes jaro, léto a podzim využívají koberce textilní a na zimu volí ty gumové. A ti poslední dávají přednost pouze kobercům gumovým.

Přednosti textilní koberců:

1. V automobilu působí čistějším dojmem, po designové stránce lépe zapadají do interiéru

2. Jsou velmi příjemné na omak a měkké, což pocítíte na komfortu jízdy

3. V případě udržby je často stačí pouze vysát a vyklepat, mytí speciálními přípravky doporučujeme jednou za čas dle potřeby

4. Lépe tlumí hluk, který do vozu prostupuje zvenčí

AUTOKOBERCE a jejich základní rozdělení podle materiálu

Autokoberec se skládá ze dvou částí, na které je důležité se při výběru zaměřit. Horní povrch a rubová spodní strana. Na horní část se používají POLYAMIDOVÁ nebo POLYPROPYLENOVÁ vlákna. Abychom Vám to příliš nestěžovali složitými popisy, polyamid je příjemnější na omak a údržbu. Na omak působí velmi jemně a řadí se mezi kobercovinu, která se používá pro prémiové vozy. Polypropylen používá pro svou cenu většina výrobců a automobilek. Je to dobrý materiál, který však na omak působí víc synteticky (jako kupříkladu vlákno zátežového koberce). Více o materiálech si můžete přečíst níže.

HORNÍ TEXTILNÍ POVRCH a jejich vlastnosti

VENUS

Základní polypropylenový PP-TUFT materiál s vysokou odolností a velkou hustotou a výškou střiženého vlasu o hmotnosti 520 g/m2 za bezkonkurenční cenu dodáván v oblíbené černé barvě. Na spodní stranu autokoberce je nanesena specialní vrstva granulátu, který zabraňuje pohybu autokoberce po podlaze vozu. Autokoberec je zakázkově vyráběn pro daný typ vozu a dodáván s nášlapnou plochou pod pedály řidiče, aby co nejdéle odolal proděravění. Koberec je obšitý luxusní koženkou. Současti je fixační systém pro daný typ vozu.

VELVET: 

Kvalitnější z řady polypropylenových materiálů dodáván v dostatečné paletě barev černá, šedá, béžová nabízí už lepší třídu textilních autokoberců. Materiál s vysokou odolností a velkou hustotou a výškou střiženého vlasu o hmotnosti 580 g/m2 za rozumnou cenu je idealní volba pro váš vůz. Na spodní stranu autokoberce je nanesena specialní vrstva granulátu, který zabraňuje pohybu autokoberce po podlaze vozu. Autokoberec je zakázkově vyráběn pro daný typ vozu a dodáván s nášlapnou plochou pod pedály řidiče, aby co nejdéle odolal proděravění. Koberec je obšitý luxusní koženkou. Současti je fixační systém pro daný typ vozu.

STANDARD:

Nejkvalitnější z řady polypropylenových materiálů dodáván v černé barvě. Materiál s vysokou odolností a velkou hustotou a výškou střiženého vlasu o hmotnosti 600 g/m2.  Spodní strana je gumová, výborně sedí a zadržuje vlhkost. Autokoberec je zakázkově vyráběn pro daný typ vozu a dodáván s nášlapnou plochou pod pedály řidiče, aby co nejdéle odolal proděravění. Koberec je obšitý luxusní koženkou. Současti je fixační systém pro daný typ vozu.

PRESTIGE:

Kvalitní polyamidový PA.6 materiál s dlouhou životností a velkou odolností materiálu, hmotnost 340 g/m2. Krátce střižený, ale hustý vlas usnadňující údžbu. Oblíbená černá barva vhodná do většiny interiérů jej zařazuje již do vyšší kvalitativní třídy. Tento material splňuje vysoké nároky našeho největšího tuzemského výrobce automobilů. Spodní strana autokoberce je vyrobena z NSF materiálu, který dostatečně zabraňuje prostupu vlhkosti. Autokoberec je zakázkově vyráběn pro daný typ vozu a dodáván s nášlapnou plochou pod pedály řidiče, aby co nejdéle odolal proděravění. Koberec je obšitý luxusní koženkou. Součastí je fixační systém pro daný typ vozu.

LUXUS:

Luxusní třída polyamidové PA.6 kobercoviny s velkou hustotou a výškou střiženého vlasu o hmotnosti 700 g/m2. Tyto vlastnosti velice zvyšují užitnou hodnotu autokoberce. Na první pohled velice kvalitní a příjemný materiál splnující nejnáročnějši požadavky výrobců automobilů. Na spodní stranu kobercoviny je nanesena specialní vrstva střižených PES vláken které zaručuji adhezi a přilnavost kobercoviny k podkladu.Tento podklad byl přimo vyvinut koncernem VW pro originální díly. Další předností autokoberce zvyšující užitnou hodnotu autokoberce je speciální mezi-vrstva z materiálu EVA zabraňující prostupu vody a vlhkosti autokobercem. Autokoberec je zakázkově vyráběn pro daný typ vozu a dodáván s nášlapnou plochou pod pedály řidiče, aby co nejdéle odolal proděravění, u tohoto koberce je ale kvalita již na takové úrovni, že by dvojitá vrstva nemusela být. Koberec je obšitý luxusní koženkou. Součastí je fixační systém pro daný typ vozu.

GERLACH: 

Nejvyšší třída polyamidové PA.6 kobercoviny se specialně upraveným druhem vlákna. Jedná se o unikátní technologii výroby vlasu tzv."Zwirn" točeného dvojvlákna zvyšující hustotu vlasu a odolnost kobercoviny, tedy i autokoberce. Rovněž barva vlákna Dark Gray je vyvzorována pro vyšší třídu interiérů. Na první pohled velice kvalitní a příjemný materiál splňující nejnáročnějši požadavky výrobců automobilů OEM. Na spodní stranu kobercoviny je nanesena vrstva střižených PES vláken tzn. "Double-Face" nové generace, který zaručuje velmi vysokou adhezi a přilnavost kobercoviny k podkladu a to přes 120 N.m testováno v akreditované laboratoři Imat-uve v Německu. Dalším atributem zvyšujícím užitnou hodnotu autokoberce je speciální mezi-vrstva z materiálu EVA zabraňující prostupu vody a vlhkosti autokobercem. Tento materiál splňuje materiálové a kvalitativní požadavky na autokoberce evropských výrobců luxusních automobilů. Autokoberec je natolik odolný, že zde nevkládáme nášlapnou plochu pod pedály. Součastí je fixační system pro dany typ vozu.

RUBOVÁ STRANA autokoberců a jejich výhody a nevýhody

Rubová spodní část může být vyrobena z terového granulátu, gumy NFS, plastu nebo materiálu DOUBLE FACE, který připomíná suchý zip. 

Základní běžně používaný materiál TEROVÝ GRANULÁT:

Terový granulát připomíná na omak hrubý smírkový papír. Jeho výhodou je, že je protiskluzový, proto koberec nemá takové tendence klouzat. Kvalitou však příliš neexceluje a je pro zákazníky, kteří nemají příliš velké nároky.

U výrobců koberců vyjímečně používané PVC:

Tyto plastové rubové části jsme nabízeli v dřívější době. Jejich velkou výhodou bylo, že nepropouštěly vodu. Tento koberec však hodně klouzal a polyesterová horní část nedržela 100% na svém místě a měla mírné tendence se pohybovat.

Vynikající NFS gumová rubová strana:

Gumová rubová strana je vynikající materiál, který např. automobilka Škoda používá u svých prémiových koberců. Tento materiál se nedrolí, dobře drží na podlaze, částečně odolává vodě a celkově na omak působí příjemně. Cenová relace je u nás od 790,-. 

TOP materiál DOUBLE FACE:

Na tento materiál běžně u prodejců nenarazíte. Používají je automobilky jako BMW, Audi, Porsche, Mercedes. Působí jako suchý zip a používá se pro prémiovou polyamidovou kobercovinu. Na omak působí hrubě, což při jízdě tvoří maximální pohodlí a zároveň tlumí perfektně zvuky. Materiál je protiskluzový a dobře drží na podlaze. Mezi vrstva z materiálu EVA zabraňuje prostupu vody a vlhkosti autokobercem.

 

AUTOKOBERCE a jejich kvalita výrobního procesu z pohledu ISO

Všechny naše nabízené materiály splňují ty nejpřísnější normy. Normy se zaměřují na životnost koberce, ale především i bezpečnost v případě požáru apod. Materiály jsou certifikovány dle standardu kvality v automobilovém průmyslu - IATF 16949 a dále dle standardů v oblasti životního prostředí - ISO 14001 a bezpečnosti práce - ISO 45001. Naše koberce mají platné certifikáty pro výrobkové skupiny auto rohoží a velkoplošných textilních výrobků.

STŘIHY A TVARY KOBERCŮ pro daný model vozu

Koberce v naší nabídce jsou vždy určeny pro konkrétní model vozu. Před tím, než se koberec začne vyrábět se musí připravit šablona, která se získává z originálních koberců. Jednoduše řečeno, když na trh příjde nový model vozu, výrobce si podle originálních koberců vyrobí šablonu, kterou pak po celou dobu používá. Do šablony si také zaznačí rozteč a tvar fixačních elementů. 

FIXÁTORY proti sklouzávaní koberce pod pedály

Fixátory neboli fixační elementy jsou prvky, které koberec perfektně drží na svém místě. Mají různé tvary a různé způsoby uchycení. Fixátor se stará o Vaší bezpečnost a o to, aby koberec necestoval po voze, ale byl stále na svém místě.

1. Nejpouživanější je kulatý nacvakávací fixátor, který je tvořen kulatým čepem v podlaze a protikusem v koberci. Tento typ fixátoru se jednoduše nacvakne. Tyto fixátory se liší pouze svou velikostí (průměr čepu v podlaze a protikusu). Pokud pro vás budeme koberec vyrábět, vždy dodáme ten správný fixátor.

2. V dnešní době už méně používaný typ je oválný, který se oproti kulatému jednoduše nasadí, ale zajistí se pootočením hlavičky, která je v podlaze. Tento typ fixátoru se používal u před faceliftových modelů Škody Octavie II generace. 

3. Některé automobilky používají ještě tzv. hák, který je v podlaze a koberec se o něho jednoduše zachytí, proto nemá tendence se pohybovat dopředu.

4. Automobilka BMW jako jediná používá fixátor, který se nazývá FLAUSCHPAD. Na koberci a podlaze je suchý zip, který zajišťuje funkci jako běžný fixátor. 

 

 

ÚDRŽBA textilních autokoberců:

Údržba textilních koberců je snadná, často krát stačí koberec vysát, případně vyklepat prach. Pokud máte možnost koberec jednou za čas umýt speciálním přípravkem a vysát vysavačem na mokro, je to ideální, doporučujeme to však u silně znečištěných koberců. 

V nabídce na eshopu nebo prodejně máme spoustu přípravků, které můžete použít. Některé z nich jsou čistě na textílie a další pak na více povrchů. Čističe pak naleznete ZDE.

ZÁVĚREM ŘEČENO

Koberce z naší nabídky pochází od dvou českých renomovaných výrobců, kteří používají skvělé materiály a mají spoustu let zkušeností s výrobou. Za jejich kvalitu ručíme a pevně věříme, že budete spokojeni. Na internetu se objevují různé nabídky s různými údaji gramáží a materiálů. Někteří prodejci mají odvahu prodávat koberec i za 1200 Kč s terovým granulátem, proto si při výběru firmy dávejte pozor, abyste zbytečně neplatili hodně peněz za koberec, který svou kvalitou neodpovídá ceně. Na naší prodejně máme vzorník koberců, který Vám hodně napoví o kvalitě, barvě a celkovém zpracování.